Weetjes over Noord Italiaanse wijn

We kunnen zoveel vertellen over wijnen uit het noorden van Italië, er zijn namelijk al 20 streken waar wijn wordt geproduceerd.    Als er alleen al wordt gekeken naar de adembenemende natuur dat zich bevind in deze streken. Dan kan het niet anders dan dat de wijnen die er vandaan komen heerlijk zijn. Een aantal van deze wijnen zullen u dan ook zeer bekend in de oren klinken. 

In het Noordwesten van Italië ligt het plaatsje Piemonte, vanuit deze streek komen bijvoorbeeld de Barolo, Barbera, Nebbiolo en natuurlijk de Barbaresco en dan hebben wij het nu alleen nog maar over de rode wijnen. De meest bekende witte wijnen uit deze streek zijn de Roero Arneis en de Gavi di Gavi.

Iets meer richting het Noordoosten ligt de streek Veneto, ook hier zijn prachtige wijnen te vinden en die zijn ook zeker bij heel veel Nederlanders bekend. Duizenden Nederlanders zoeken ieder jaar weer de heerlijke warmte op in dit gebied en aangezien wij best wel van een wijntje houden, zijn deze ook redelijk bekend. Een aantal voorbeelden van deze wijnen zijn natuurlijk de Bardolino, Valpolicella, de Soave en jawel de Prosecco.

 

De onderstaande indeling is gemaakt naar de kwaliteit van de wijnen uit Noord Italië

- DOCG : Denominazione di Origine Controllata e Garantita → Allerhoogste kwaliteitsnorm : als DOC plus stringente maximale opbrengst per hectare. Wijnen moeten gekeurd worden door een commissie voordat ze gebotteld mogen worden. Anno 2016 kent Italië 74 DOCG wijnen.

- DOC  : Denominazione di origine Controllata e garantita, hier hebben wij het dan over de één na hoogste kwalificatie : wijn komt van speciaal stuk land. Anno 2012 kent Italië 334 DOC wijnen.

- IGT  : Indicazione Geografica Typica,  deze wijn komt uit een bepaald geografisch gebied. Niet meer en niet minder. Veelal zijn dit wijnen die om een of andere reden niet in aanmerking komen voor een DOC en kunnen daarom ook topwijnen zijn.

- VdT  : Vino da Tavola, dat zijn eenvoudige wijnen op basisniveau.

- Classico, deze kan worden gebruikt bij een DOC of DOCG wijn en wordt dan gecombineerd met de streeknaam. Met deze term wordt het kerngebied van de DOC(G) aangeduid.

- Riserva, kan worden gebruikt bij een DOC of DOCG wijn en geeft aan dat de wijn een verplichte rijpingsduur heeft gehad. Een wijn met classico of riserva op het etiket betekent over het algemeen ook een betere kwaliteit.

- Superiore, betekent dat de wijn 1% meer alcohol bevat dan de "gewone" versie.

- Novello: wijnen die in het jaar van de oogst op de markt komen; veelal begin november. 

De wijnen uit Piëmonte en Toscane worden als de kwalitatief beste streken beschouwd en dat is terug te zijn in het aantal DOC's en DOCG's.